Winterbanden

winterbanden

Zodra de donkere koude winterdagen aanbreken, ruilt u heel logisch uw korte broeken en slippers in voor dikke truien en een sjaal. Maar denkt u op zo’n moment ook aan uw auto…

‘s Winters is de weg altijd minder betrouwbaar dan bij warm weer; ongeacht of u te maken hebt met sneeuw, ijzel of gewoon een nat wegdek, de grip is altijd minder dan in de zomer. De banden van uw auto zijn de enige verbinding tussen het wegdek en uw voertuig. Daarom wordt geadviseerd om, zodra de ‘R’ in de maand is, te kiezen voor winterbanden. Auto’s die op zomerbanden of op banden met onvoldoende profiel rijden, hebben namelijk meer kans om in een slip te raken.

Eigenschappen winterband

De huidige generatie winterbanden doet qua comfort niet onder voor zomerbanden. Door de bijzondere rubbersamenstelling blijven winterbanden te allen tijde, dus ook bij lage temperaturen (7 °C en lager), elastisch en flexibel.

Het profiel is dieper dan van een zomerband en bevat meer lamellen. Hierdoor heeft hij meer grip op natte en koude oppervlakten. Een winterband heeft een bijzonder rubbermengsel met silica, dat zich aanpast aan de koude temperaturen en zorgt voor een kortere remweg.
Daarnaast vermindert de specifieke vorm van de winterband, die het water onder de band afvoert, de risico’s van aquaplaning.

De nieuwe generatie winterbanden is net zo geruisloos als zomerbanden en de slijtage ligt op hetzelfde niveau.

Een investering die loont

De voordelen van winterbanden zorgen ervoor dat de kosten zichzelf snel terugbetalen. De kans dat u schade oploopt aan uw auto ten gevolge van slippen, wordt aanzienlijk minder (denk ook aan uw no-claim). De levensduur van uw ‘zomerbanden’ wordt uiteraard ook aanmerkelijk verlengd, omdat deze een ‘winterslaap’ ingaan. Deze ‘winterslaap’ kunnen uw zomerbanden overigens ook bij ons doorbrengen. Wij slaan ze gedurende de wintermaanden graag voor u op, zodat deze in prima staat blijven.

Informeert u gerust naar de beste winter- en/of zomerbanden voor uw auto. Wij helpen u namelijk graag veilig de winter én de zomer door!

Verplicht in het buitenland?

In het buitenland bestaat de kans op een boete, strafrechtelijke vervolging en medeaansprakelijkheid indien er geen gebruik wordt gemaakt van winterbanden onder winterse omstandigheden. Nederland maakt in haar voertuigreglement weliswaar geen onderscheid tussen winter- en zomerbanden. Andere landen mogen daarentegen, bijvoorbeeld bij winterse omstandigheden, extra eisen stellen welke ook van toepassing zijn op auto’s met Nederlands kenteken.

Omdat de verkeersregels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen per land verschillen, kunt u hier een overzicht zien per land.