Distributieriem

distributieriem

U kunt bij ons altijd informeren naar de vervangingstermijn voor uw distributieriem.

U heeft het ongetwijfeld al eens meegemaakt: de distributieriem van uw auto moest vervangen worden. Wat is nu eigenlijk een distributieriem en waarom is vervanging nodig?

De distributieriem of tandriem, zoals hij ook wel wordt genoemd, zit onzichtbaar weggewerkt achter beschermingskappen aan de zijkant van de motor. De riem zorgt voor de aandrijving van een aantal onderdelen binnenin de motor. Onder in de motor zit de krukas met de zuigers en bovenin zit de nokkenas met de kleppen. De distributieriem zorgt ervoor dat deze onderdelen gelijk met elkaar meedraaien en elkaar niet kunnen raken. Gaat de riem echter kapot, dan zullen de zuigers en de kleppen in de meeste gevallen elkaar raken, waardoor er aanzienlijke schade ontstaat. Het schadebedrag is vaak een veelvoud van de kosten die moeten worden gemaakt om de riem op tijd te vervangen. Voor distributieriemen geldt dat voorkomen goedkoper dan genezen is!

Vervangingstermijn
De termijn voor de vervanging van een distributieriem is voor elk merk en type auto verschillend. Er zijn fabrikanten die een termijn van 60.000 kilometer hanteren, maar ook termijnen van 80.000, 120.000 of zelfs 160.000 kilometer komen veel voor. Naast het aantal kilometers is vaak de leeftijd van de distributieriem van belang. Veel merken hanteren naast de kilometers ook een leeftijd van de riem. Die moet dan bijvoorbeeld om de drie, vijf of tien jaar worden vervangen, ook al heeft u dan nog niet het aantal kilometers voor de vervanging gereden.

Veranderingen
De fabrikant wil de vervangingstermijn nog wel eens aanpassen, waardoor de riem eerder moet worden vervangen dan in het onderhoudsboekje staat. U kunt bij ons altijd informeren naar de vervangingstermijn voor uw auto. Wij zijn van de laatste veranderingen op de hoogte en kunnen u voorlichten over de kosten van het vervangen.