Regels voor winterbanden in het buitenland

winterbanden

Veilig de winter tegemoet

Duitsland

In Duitsland staat er geen vaste periode voor de verplichting om op winterbanden te rijden. Maar winterbanden (en een winteruitrusting: voldoende (antivries) ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers) zijn verplicht zodra er winterse omstandigheden zijn. Onder winterse omstandigheden vallen in elk geval sneeuw, ijs en gladheid. Rijd in Duitsland dus op winterbanden als het winter is of wordt. Maar het weer kan, zeker in de bergen, ook buiten de wintermaanden voor verrassingen zorgen en ook dan geldt: winterbanden verplicht.

De boete voor het rijden op ongeschikte banden is € 40,-. Als u gevaar of hinder veroorzaakt, wordt die € 80,- plus 1 strafpunt. Winterbanden in Duitsland moeten voorzien zijn van het sneeuwvlok symbool of M+S. Ook M+S banden en all weather banden zijn toegestaan en moeten de vermelding M+S hebben. Alle drie de soorten zijn ‘s winters toegestaan. Het profiel moet minimaal 1,6 mm zijn, maar aanbevolen wordt ten minste 4 mm.

Als er winterbanden gemonteerd zijn, moet men zich houden aan de voorgeschreven snelheid van de band. Deze is te vinden op de zijkant van de band. Als de maximumsnelheid lager is dan die van de auto, moet dat met een voor de bestuurder zichtbare sticker zijn aangegeven.

De genoemde verplichtingen gelden ook voor kampeerauto’s en motoren. Bij caravans geldt geen verplichting voor winterbanden (of sneeuwkettingen) in Duitsland. Winterbanden leveren echter ook voor caravans een betere wegligging op.

Sneeuwkettingen
Als u in Duitsland een bord ziet van een wiel met sneeuwketting, moet u sneeuwkettingen om doen. Deze verplichting geldt ook voor vierwiel aangedreven auto’s. Met sneeuwkettingen mag maximaal 50 km/h worden gereden.

Spikes
Het gebruik van spikes is niet toegestaan in Duitsland.

 

Frankrijk

Winterbanden zijn in Frankrijk niet verplicht, maar het gebruik ervan wordt wel aangeraden. Winterbanden moeten dan een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben.

Winterbanden worden aanbevolen op sneeuw- en ijswegen. Winterbanden zijn wel sowieso verplicht wanneer dat wordt aangegeven met een verkeersbord. Als u zonder de juiste uitrusting die weg gebruikt, kan dat een boete opleveren. In het geval van een ongeluk is dan ook de kans groter dat u deels aansprakelijk bent.

Gebruikt u geen winterbanden of sneeuwkettingen als dat moet, dan is de boete € 135. En u mag niet verder rijden, omdat u niet voldoet aan de verplichting van het bord.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen mogen alleen op wegen gebruikt worden waar sneeuw ligt. Op veel passen is het gebruik van kettingen verplicht. Dat wordt aangegeven met een verkeersbord. Ook aanhangwagens moeten dan met kettingen worden uitgerust. Staat er op het bord ‘pneus a neige admis’ dan zijn winterbanden ook voldoende. Zonder winterbanden is het dan verplicht sneeuwkettingen te gebruiken, dus zorg dat ze in de auto liggen. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen in Frankrijk is 50 km/h. Let wel op de maximumsnelheid die bij de gebruiksaanwijzing van de kettingen staat aangegeven.

Spikes
In Frankrijk zijn spijkerbanden toegestaan van de zaterdag voor 11 november tot en met de laatste zondag van maart. De maximumsnelheid daarmee is beperkt tot 90 km/h. En u moet links achter op uw auto een plaatje hebben dat duidelijk maakt dat u op spikes (pneus cloutés) rijdt.

 

Italië

Voor het gebruik van winterbanden in Italië geldt geen algemene verplichting. Sneeuwkettingen en/of winterbanden in Italië kunnen op de bergwegen verplicht zijn. Dit wordt dan met een verkeersbord aangegeven. In de Aostavallei – het uiterste noordwesten van het land – is het van 15 oktober tot 15 april verplicht winterbanden te gebruiken. Sneeuwkettingen gebruiken in plaats van winterbanden mag ook. De boete als u dit niet doet is maximaal € 80.

Sneeuwkettingen
In de Aostavallei is het van 15 oktober tot 30 april verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben. In de rest van Italië is er geen algemene verplichting. Toch zijn er wegen waarop sneeuwkettingen verplicht zijn; dit wordt met een verkeersbord aangegeven. De maximumsnelheid is 50 km/h. Sneeuwkettingen moeten op de aangedreven wielen worden aangebracht.

Spikes
Spikes zijn in Italië alleen toegestaan op voertuigen tot 3,5 ton en van 15 november tot 15 maart. Spijkerbanden moeten op alle vier wielen van het voertuig gemonteerd zijn. De auto moet voorzien zijn van ‘modderflappen’. De maximumsnelheid bij het gebruik van spikes is 120 km/h op snelwegen en 90 km/h op overige wegen, tenzij de maximumsnelheid op een weg als lager staan aangegeven natuurlijk.

 

Oostenrijk

Winterbanden in Oostenrijk zijn bij winterse omstandigheden verplicht tussen 1 november en 15 april. Buiten deze vaste periode kan zeker in de bergen het gebruik van winterbanden ook verplicht zijn. Dat wordt duidelijk gemaakt met een bord. Onder winterse omstandigheden vallen in elk geval sneeuw, ijs en gladheid.

De verplichting van winterbanden in Oostenrijk tussen 1 november en 15 april geldt voor alle wielen van het voertuig. Het is ook toegestaan sneeuwkettingen op de aandrijfwielen te gebruiken, en ook winterbanden met sneeuwkettingen zijn toegestaan. Buiten deze perioden kan het gebruik van winterbanden in Oostenrijk op bergwegen verplicht gesteld worden. Winterbanden in Oostenrijk moeten minimaal 4 mm profiel hebben, anders worden zij gezien als zomerbanden. Overigens zijn ook banden met M+S of M&S toegestaan.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden als het echt noodzakelijk is en ze mogen het wegdek niet beschadigen. De hele weg moet met sneeuw of ijzel bedekt zijn. Op sommige plaatsen in Oostenrijk zijn sneeuwkettingen verplicht, dat wordt aangegeven met het verkeersbord. De maximumsnelheid is 50 km/h. In de Arlbergtunnel is gebruik van sneeuwkettingen verboden. Vierwiel aangedreven auto’s moeten sneeuwkettingen gebruiken op ten minste twee wielen.

Spikes
Spikes mogen gebruikt worden in Oostenrijk, maar alleen op voertuigen tot 3,5 ton, in combinatie met staalgordelbanden en op alle wielen van het voertuig. Ook op aanhangwagens mogen spikes gemonteerd worden. Ze zijn toegestaan van 1 oktober tot en met 31 mei. Het ‘spiked tyres’ teken is dan verplicht. Dit is verkrijgbaar bij de ÖMTC of benzinestations.

 

Zwitserland

Er is geen algemene wettelijke verplichting voor het gebruik van winterbanden in Zwitserland, maar het is wel sterk aanbevolen. Als u ze niet heeft en u veroorzaakt een probleem op de weg, loopt u kans op een boete van € 73,-. Ook (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen is een risico bij het niet voeren van winterbanden.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen in Zwitserland zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Dat wordt aangegeven met een verkeersbord. Zorg dus dat er sneeuwkettingen in de auto liggen. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km/h. Gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel.

Spikes
In Zwitserland zijn spijkerbanden toegestaan van november tot en met april. De spikes moeten dan wel op alle vier wielen gemonteerd zijn. Auto’s die in het buitenland geregistreerd zijn, mogen wel op slechts twee wielen spikes hebben, mits dat toegestaan is in het land van registratie. Dit geldt dus niet voor Nederlandse auto’s.

 

België

De regels voor winterbanden in België lijken erg op die in Nederland. Er is geen regelgeving specifiek gericht op het gebruik van winterbanden. Dat betekent dat ook in België winterbanden aanbevolen worden voor de maanden van het jaar waarin het gemiddeld onder de 7 graden Celsius is.

 

Luxemburg

Winterbanden in Luxemburg zijn – in tegenstelling tot de situatie in Nederland en België – verplicht tijdens winterse omstandigheden. En zoals in veel andere landen is er met het rijden zonder winterbanden dan ook een risico op aansprakelijkheid bij een ongeval. Het niet gebruiken van geschikte (winter)banden kan een boete van € 74 opleveren. De gebruikte banden moeten een M+S markering hebben, maar we raden aan een band te kiezen waarop ook een sneeuwvloksymbool staat. Onder winterse omstandigheden wordt in Luxemburg ijs, sneeuw, ijzel en slush verstaan.

Hoe dan ook geldt dat het gebruik van winterbanden in Luxemburg zeker aan te raden is, ook als u er doorheen rijdt op weg naar de skivakantie.

 

Denemarken

Winterbanden in Denemarken zijn niet verplicht en het advies is eigenlijk gelijk aan dat voor Nederland of België. Maar op weg naar wintersportgebieden in andere Scandinavische landen komt u bijna altijd door Denemarken. En het kan koud en wit zijn tijdens de Deense winters, dus het gebruik van winterbanden in Denemarken is zeker aan te raden.

Sneeuwkettingen en spikes

Bij veel winterse neerslag zijn sneeuwkettingen in Denemarken toegestaan. U mag er zelfs van 1 november tot 15 april op spijkerbanden rijden, mits de omstandigheden dat rechtvaardigen en ze op alle vier de wielen zijn gemonteerd.

 

Finland

Winterbanden in Finland zijn, ook voor buitenlandse bezoekers, verplicht van 1 december tot 1 maart. Als de winter langer duurt dan die periode, kan de verplichting ook langer duren. De minimale profieldiepte is drie millimeter, aanbevolen wordt 5 mm. Overigens geldt deze winterbandenplicht ook voor geremde aanhangers

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn toegestaan als het wegdek dit verlangt.

Spikes
Spijkerbanden zijn toegestaan van 1 november tot en met de 1e zondag na Pasen, of tot 31 maart (waarbij de laatste datum van de twee bepalend is), mits ze op alle wielen (ook op de wielen van de aanhangwagen) zijn gemonteerd. Het reservewiel hoeft niet van spikes te worden voorzien.

 

Zweden

Winterbanden in Zweden, maar ook sneeuwkettingen en spikes, vallen onder uitgebreide regels en als u ze niet heeft, kan dit bij een ongeval meespelen bij de aansprakelijkheidsvraag.

Als de weersomstandigheden dat vereisen, moet de auto met winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden) worden uitgerust. Winterbanden in Zweden zijn van 1 december t/m 31 maart verplicht tijdens winterse omstandigheden. Als er in deze periode geen sprake is van ‘winterse omstandigheden’ mag ook op zomerbanden worden gereden. Het minimumprofiel 3 mm.

Opgelet: als het echt winter is, moet u in Zweden ook een schep in de auto hebben om sneeuw te kunnen ruimen. Antivries is ook verplicht. Niet verplicht maar wel aangeraden wordt om touw, startkabels, een reflecterend veiligheidsvest en warme kleren in de auto te hebben.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen mogen als het weer en de weg dit vereisen tijdens winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn in Zweden niet te huur maar wel te koop.

Spijkerbanden
Spijkerbanden zijn toegestaan van 1 oktober t/m 15 april. Bij extreme weersomstandigheden mogen zij ook buiten deze periode worden gebruikt. Het is verplicht om spijkerbanden op alle wielen van het voertuig te monteren (ook op de wielen van een eventuele aanhangwagen). Een verbod om met spijkerbanden te rijden wordt aangegeven door een rond geel bord met een rode rand en een rode diagonale balk en daaronder in zwart de afbeelding van (een deel van) een spijkerband. Spijkerbanden zijn in Zweden niet te huur, maar wel te koop.

 

Noorwegen

Noorwegen ligt dichter bij de poolcirkel dan ons land. De regels voor winterbanden, maar ook voor sneeuwkettingen en spijkerbanden, zijn dan ook uitgebreider.

Het is in Noorwegen verplicht ervoor te zorgen dat de auto bij winterse omstandigheden op banden staat die voldoende grip bieden. Winteruitrusting is dus verplicht, winterbanden niet per se, hoewel die wel sterk aan te raden zijn. De minimale profieldiepte van banden is 3 mm. Het niet gebruiken van geschikte banden/winterbanden kan een rol spelen bij het bepalen van (mede)aansprakelijkheid bij een ongeluk.

Sneeuwkettingen
Indien het weer en de weg dit vereisen, mogen sneeuwkettingen in Noorwegen worden gebruikt, maar alleen van 1 november tot en met de eerste zondag na Pasen. Die periode geldt ook voor spijkerbanden. In het winterseizoen is bij winterse omstandigheden – als er sneeuw of ijs op de weg ligt – het gebruik van sneeuwkettingen verplicht voor voertuigen met zomerbanden. Ook voor zomerbanden is in het winterseizoen een minimumprofiel van 3 mm vereist.

Spikes

  • Spijkerbanden zijn toegestaan in het winterseizoen (1 november t/m de 1e zondag na Pasen). In de noordelijke provincies (Nordland, Troms en Finnmark) zijn ze toegestaan vanaf 15 oktober. Bij extreme weersomstandigheden mogen zij ook buiten deze periode worden gebruikt.
  • Alle wielen van de auto en van een eventuele aanhangwagen moeten voorzien zijn van spijkerbanden.
  • In Noorwegen zijn in het winterseizoen spijkerbanden ook te huur.
  • In Bergen en Oslo moet extra belasting betaald worden als er spijkerbanden gemonteerd zijn. De benodigde vignetten zijn o.a. verkrijgbaar bij de parkeerplaatsen op de belangrijkste wegen naar Bergen en Oslo en bij tankstations.

Extreme omstandigheden
Bij extreme weersomstandigheden is het op veel wegen in Noorwegen alleen toegestaan om in een begeleid konvooi te rijden. Zo’n groep bestaat meestal uit ten minste tien auto’s en wordt voorafgegaan door een sneeuwruimer, achteraan rijdt een tweede hulpvoertuig. Sommige wegen zijn ‘s nachts helemaal afgesloten tijdens deze omstandigheden.

 

Tsjechië

In Tsjechië geldt een algehele winterbandenplicht van 1 november tot en met 31 maart bij winterse omstandigheden. En ook bij temperaturen onder de 4 graden Celsius en de mogelijkheid van sneeuw of ijs op de weg. Zonder winterbanden rijden kan meespelen bij de aansprakelijkheidsvraag bij een ongeluk. Op de winterbanden in Tsjechië moet een M+S, M.S. of M&S merkteken staan. De winterbanden moeten minimaal 4 mm profiel hebben. Op wegen waar een rond blauw bord met daarop een witte afbeelding van een auto en een sneeuwvlok staat, zijn zij in die periode ook verplicht bij goed weer.

Sneeuwkettingen en spikes

Het is verplicht in de wintermaanden sneeuwkettingen bij u te hebben. Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de wegen met sneeuw zijn bedekt. Als er een sneeuwkettingenplicht is wordt dat aangegeven met een bord. Spijkerbanden zijn verboden.

 

Kroatië

Kroatië heeft op het gebied van winterbanden regels die wat afwijken van de meeste Europese landen.

Winterbanden in Kroatië moeten een minimum profiel hebben van 4 mm en de aanduiding M+S dragen. Er is geen verplichte periode waarvoor een winteruitrusting is vereist. In de praktijk blijkt dat vaak van november t/m april te zijn.

Sneeuwkettingen en spikes
Bij het niet gebruiken van winterbanden is het verplicht in de wintermaanden sneeuwkettingen in de auto te hebben. Sneeuwkettingen moeten gebruikt worden wanneer de weersomstandigheden daar om vragen (5 cm sneeuw of ijsweg). In het gebied van Lika en Gorski Kotar zijn sneeuwkettingen dan verplicht, ook met winterbanden.
Bij winterse omstandigheden is niet alleen het hebben van een winteruitrusting (winterbanden en/of sneeuwkettingen) verplicht, ook een sneeuwschep in de auto is dan verplicht. Het gebruik van spijkerbanden is verboden

 

Slovenië

Slovenië heeft de nodige bergen, dus winterbanden en -uitrusting vormen in de winter geen overbodige luxe. Het rijden op zomerbanden in plaats van winterbanden kan gevolgen hebben voor de aansprakelijkheidsvraag bij een ongeval.

Winterbanden in Slovenië zijn verplicht vanaf 15 november tot 15 maart en buiten die periode bij winterse omstandigheden, als u geen sneeuwketting in de auto heeft. Het minimumprofiel is 3 mm.

Sneeuwkettingen
Het is verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben als er geen winterbanden gemonteerd zijn. Met sneeuwkettingen mag u in Slovenië niet harder dan 50 km/h. Het gebruik van spijkerbanden is verboden.

 

Slowakije

Slowakije verplicht het gebruik van winterbanden met het M+S-teken bij gladheid en sneeuwval. Wie zich daaraan onttrekt, kan mede aansprakelijk gesteld worden als hij een ongeluk krijgt. De winterbanden moeten op alle vier de wielen gemonteerd zijn. Voor winterbanden is een minimumprofiel van 3 mm vereist.

Sneeuwkettingen en spikes

Het is verplicht in de wintermaanden sneeuwkettingen in de auto te hebben. Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan wanneer de wegen met sneeuw zijn bedekt.
In Slowakije zijn bestuurders ook verplicht de auto ijs- en sneeuwvrij te maken voor het wegrijden.
Spijkerbanden zijn verboden.