Uitlaten

uitlaten

Een juiste montage van de uitlaat is belangrijk

Uitlaten zijn er in heel veel soorten en maten. Maar het is nu eenmaal zo dat voor elk model auto slechts één enkele uitlaat geschikt is. De uitlaat loopt vanaf de motor onder de bodem van de auto door tot net onder de achterbumper.

Een uitlaat zorgt ervoor dat het geluid uit de motor wordt gedempt, uw auto meer vermogen krijgt en milieubelasting wordt verminderd, omdat de schadelijke gassen van de motor als onschadelijke naar buiten worden geleid. Dit laatste punt is een taak van de katalysator.

Slijtage

Het zijn vooral korte stadritten die een snelle slijtage van de uitlaat veroorzaken. Maar het uitlaatsysteem heeft het sowieso zwaar te verduren. Denk aan temperatuurverschillen, condens, regen, sneeuw en pekel in de winter.

Juiste montage

Aangezien het uitlaatsysteem rechtstreeks is verbonden met de motor, wordt er gebruikgemaakt van een flexibel ophangsysteem. Zo kunnen de trillingen van de motor worden opgevangen. Een uitlaat dient vakkundig en nauwkeurig te worden gemonteerd. Als er bijvoorbeeld een te grote spanning op een bepaald punt komt, kan dit resulteren in metaalmoeheid, waardoor er breuken en scheuren kunnen ontstaan. Ook de afstand tussen de bodem en de uitlaat komt heel nauw. Wordt de uitlaat te dicht onder de bodem gemonteerd, kan dit leiden tot beschadigingen en resonanties. Montage te ver van de bodem kan weer schade opleveren bij verkeersdrempels. Een juiste montage van de uitlaat is dus belangrijk!